Politiattest
Før noen kan oppnevnes som sakkyndig for Barneverns- og helsenemnda, må hen levere politiattest, jf. barnevernsloven § 12-11 fjerde ledd.
Kravet om politiattest gjelder for
• sakkyndig som oppnevnes for å utrede saken etter barnevernsloven § 14-11 annet ledd e),
• sakkyndig som oppnevnes for å snakke med barn etter barnevernsloven § 14-13 og
• sakkyndig i samtaleprosess etter barnevernsloven § 4-14 annet ledd.
Hva er en politiattest
Politiattesten er en barneomsorgsattest som beskrevet i politiregisterloven § 39 første ledd. En barneomsorgsattest vil opplyse om personen er ilagt straff for seksuallovbrudd, vold og narkotikaovertredelser mv., Den vil også gi informasjon om vedkommende er under etterforskning for denne type lovbrudd. I tillegg åpner politiregisterloven § 43 opp for at oppdragsgiver senere kan be om oppdaterte opplysninger ut fra en konkret vurdering.
Fremgangsmåten for innhenting av politiattest
Du må søke om politiattest hos politiet. Vi anbefaler deg å levere digital søknad via politiets hjemmeside. Etter innlogging, må du velge «Barnevern og tilsyn ved samvær», og deretter som formål «Sakkyndige oppnevnt av nemnda eller domstol etter barnevernsloven». Du skal ikke laste ned bekreftelse fra nemnda om oppdrag. Politiet bruker inntil 14 dager på å behandle søknaden. Det er derfor viktig å søke snarest mulig.
Oppnevningen
Når du har mottatt politiattesten, må du sende den til nemnda via Saksportalen. Hvis politiattesten er uten anmerkninger, vil nemnda oppnevne deg som sakkyndig. Først da kan du starte arbeidet som sakkyndig.
Tidligere levert politiattest
Det er ikke er krav om at du må levere ny politiattest hvis du allerede har levert politiattest til Barneverns- og helsenemnda som sakkyndig. Hvis du har fremlagt politiattest av andre grunner enn oppdrag som sakkyndig for Barneverns- og helsenemnda, må du likevel fremlegge ny politiattest før du kan få oppdrag som sakkyndig for nemnda.
Godgjøringssats
Sakkyndige i samtaleprosess godtgjøres etter det som er gjeldende sats når oppdraget utføres, fastsatt av Sentralenheten for barneverns- og helsenemnda. Gjeldende sats er kr 1.140,- per time.
Fastsettelse av godtgjøringen
Nemndleder fastsetter godtgjøringen i den enkelte sak.
Nemndleder vil vurdere konkret hvor lang tid den sakkyndige trenger til å forberede seg til samtalemøtet. Utgangspunktet er at den sakkyndige kan få godtgjort inntil fire timer. Dersom den sakkyndige har behov for mer tid, må dette tas opp med nemndleder.
Avlyste møter og møter som blir kortere enn planlagt
Det gis kompensasjon for to timer ved avlysning eller utsettelse av samtalemøte med kortere frist enn to virkedager. Det gis ikke kompensasjon for møter som blir kortere enn planlagt.
Reisefravær
I tidsrommet klokken 08.00 – 16.00 på hverdager (mandag til fredag) gis godtgjøring for reisetid og annet fravær. Til andre tider gis godtgjøring bare for reisetid. Tiden mellom klokken 22.00 og 06.00 godtgjøres ikke.
Godtgjøringen fastsettes etter gjeldende sats. Godtgjøring gis kun for sammenhengende fravær ut over 30 minutter. Godtgjøring for reisefravær gis ikke for reise frem og tilbake til nemnda dersom det er billigere for staten om den sakkyndige tar opphold på stedet.
Med reisetid menes faktisk reisetid, inkludert eventuell nødvendig ventetid. Det gis ikke godtgjøring for fravær som utgjør mindre enn 30 minutter. Dersom fraværet utgjør mer enn 30 minutter gis det imidlertid godtgjøring for det samlede totale fravær, dvs. at det ikke skal gjøres fradrag for de første 30 minuttene. Godtgjøring gis for hver påbegynt halvtime.