Temaet dette året var samtaleprosess i fylkesnemndene. Samtaleprosess er en dialogisk prosessform, med elementer av mekling. Målet er å bedre partenes kommunikasjon og forståelse, og partene har anledning til å inngå både midlertidige og permanente avtaler. I juli 2020 ble samtaleprosess innført som permanent ordning for samtlige fylkesnemnder i landet, og dermed avsluttet som prøveprosjekt etter 4 år. Nemndleder kan nå tilby sakens parter å delta i en samtaleprosess som alternativ til ordinær behandling, dersom saken er egnet for det.

Samtaleprosess må regnes som den største endringen i fylkesnemndenes historie siden kapittel 7 i barnevernloven (saksbehandlingsregler for fylkesnemnda) ble vedtatt i 2006. Ordningen med samtaleprosess har endret nemndenes måte å arbeide på, og enkelte nemnder gjennomfører nå langt flere samtalemøter enn ordinære forhandlingsmøter. Fylkesnemndene har måttet gjennomføre en krevende omstilling, omlegging av interne rutiner og retningslinjer, og ikke minst opplæring i meklingsteknikk og -teori for samtlige nemndledere i landet. I tillegg til dette har nemndene lagt ned et stort arbeid i å lære opp nemndas egne sakkyndige, samt nemndenes mange brukergrupper, særlig barnevernsledere og advokater for offentlig og privat part. Det er derfor på høy tid at vi nå gjennomfører en nasjonal konferanse hvor samtaleprosess er under lupen.

Vi vil på denne konferansen belyse denne dialogiske prosessformen fra ulike vinkler. Vi ser nærmere på suksesskriterier og fallgruver, og slipper til ulike brukergrupper og profesjoner med sine unike erfaringer og perspektiver. 

Presentasjoner

Direktør Pernille Pettersen Smith

LO-advokat Rune Lium

Førsteamanuensis ph.d. globale studier Memory Jayne Tembo-Pankuku

Lege, spes. psykiatri og barne- og ungdomspsykiatri, Ph.D. Aina Basilier Vaage

Kan samtaleprosess bidra til KULTURFORSTÅELSE, og ivaretas hensynet til det flerkulturelle samfunnet?

Hvem skal forstå hva? Gjensidig forståelse? Forståelse av norsk eller ikke-norsk kultur?

 

Professor dr. juris Camilla Bernt om konfliktperspektivet

Professor Camilla Bernt, psykologspesialist Bodil Solheim og advokat Mette Yvonne Larsen

Foredragsholdere

Aina Basilier Vaage

Vaage er lege og spesialist i psykiatri og barne- og ungdomspsykiatri, Ph.d. Før Vaage gikk av med pensjon arbeidet hun som overlege ved Klinikk psykisk helsevern barn, unge og rusavhengige, avdeling for unge voksne og flyktninger, Transkulturelt senter. Hun opprettet og ledet Flyktningbarn-prosjektet på Dale mottakssenter våren 2010 – senere videreført som overlege ved Transkulturelt senter fra 2014. Har vært kultursakkyndig i rettsapparatet, og sakkyndig i samtaleprosess for fylkesnemndene. Vaage har mottatt Anette Thommessens hederspris, Schizofrenidagenes Ærespris og Kongens fortjenestemedalje. 

Bodil Solheim

Solheim er psykolog med spesialområde barnefaglig sakkyndighet. Hun er spesialist i klinisk psykologi med fordypningsområde barn og unge. Solheim har erfaring fra PPT, BUP og privatpraksis. Hun har i sin privatpraksis siden 2006 påtatt seg oppdrag som barnefaglig sakkyndig i ulike roller. Hun har vært fagkyndig meddommer, sakkyndig utreder, veileder og fulgt mange barnelovsaker i en saksforberedende prosess. Hun har også vært fagkyndig medlem i Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker i Hordaland og Sogn og Fjordane i årene 2003-2013. I 2010 fullførte Solheim utdanningsprogrammet barnefaglig sakkyndighet og har siden da stått på BLD sin liste over godkjente barnefaglig sakkyndige. Hun har også fulgt en kursrekke innenfor temaet barnevernfaglig sakkyndighet i minoritetsfamilier. Solheim har vært privatpraktiserende i psykologfelleskapet Institutt for psykologisk rådgivning siden 2007.

Camilla Bernt

Camilla Bernt

Camilla Bernt er professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, med særlig kompetanse på mekling, sivilprosess og prosessuelle spørsmål innen barneverns- og barnerett. Hun er forfatter av bøkene Meklerrollen ved mekling i domstolene (2011) , God forvaltningsskikk. Rettssikkerhet, kommunikasjon og konfliktforståelse i forvaltningen (2018( (med J.F. Bernt) og Mekling. Effektiv og hensynsfull konflikthåndtering (2022) (med Sverre Blandhol).

Camilla Bernt er professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, med særlig kompetanse på mekling, sivilprosess og prosessuelle spørsmål innen barneverns- og barnerett. Hun er forfatter av bøkene Meklerrollen ved mekling i domstolene (2011) , God forvaltningsskikk. Rettssikkerhet, kommunikasjon og konfliktforståelse i forvaltningen (2018( (med J.F. Bernt) og Mekling. Effektiv og hensynsfull konflikthåndtering (2022) (med Sverre Blandhol).

Marit Lillevik Bårdsen

Bårdsen er utdannet cand.jur i 1992. Hun arbeider i dag som advokat hos kommuneadvokaten i Bergen, en stilling hun har hatt siden 2006. Hun har også vært saksbehandler i sosialtjenesten – og senere ett års vikariat som sosialsjef, herunder leder for barneverntjenesten i det som den gang var Laksevåg sosialkontor. Bårdsen har også arbeidet som førstekonsulent hos fylkesmannen hvor hun arbeidet med tilsyn og klagebehandling av barnevernssaker, samt advokat hos Alvheim og Hansen, hvor hun hovedsakelig representerte private parter i barnelov- og barnevernssaker. 

Memory J. Tembo-Pankuku

Memory er fra Malawi, og har master i sosialt arbeid fra Nord Universitet, og Ph.D i sosialt arbeid fra UiS. Hun arbeider nå som førsteamanuensis i globale studier ved VID vitenskapelige høgskole. Hun har utgitt en rekke artikler innen hennes forskningsfelt, som i all hovedsak handler om immigrantfamilier, kjønn og marginaliserte grupper og ungdom. Hun har tidligere arbeidet som bl.a. rådgiver i Sola kommune og fylkesmannen i Rogaland. 

Merete Akerø-Kasongo

Merete er utdannet jurist, med videreutdanning innen konflikthåndtering og konfliktmekling. Hun arbeider i dag som nemndsleder i fylkesnemnda i Rogaland, og har tidligere vært advokat hos kommuneadvokaten, politiadvokat og arbeidsrettsadvokat.

Merethe Løland

Løland er styreleder og daglig leder i Organisasjonen for barnevernsforeldre.

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen har omfattende prosedyreerfaring. Hennes spesialområder er strafferett, barne- og familiesaker, barnevernssaker og erstatningssaker. Hun er fast forsvarer for Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett og har møterett for Høyesterett.

Mette Yvonne Larsen har vært advokat siden 1996, hun er leder av Advokatforeningens MR- utvalg, og styremedlem av Forsvarergruppen av 1977. Hun er medforfatter av flere bøker og artikkelsamlinger på barnerettens område.

Odd Arild Helland

Odd Arild Helland ble uteksaminert Cand. Jur. ved Universitetet i Bergen i 1997.
Etter studiene arbeidet han som politijurist, før han i 2002 begynte som advokat i kontorfellesskapet Advokatene Lea, Haavik og Helland. Advokat Helland har bred prosedyreerfaring fra de fleste domstolene/fylkesnemndene i landet. Han har jobbet med barnevern som prosessfullmektig for private parter i over 20 år, og har deltatt i samtaleprosess siden forsøksordningen startet i 2016. 

Randi Pedersen

Pedersen er i dag barnevernleder i Kvinnherad kommune. Hun er utdannet barnehagelærer, og har videreutdanning i familieterapi og nasjonal videreutdanning for barnevernledere. Pedersen tar nå master i kunnskapsledelse. Hun har tidligere arbeidet i skolen, PPT og Bufetat, og har til sammen 18 års erfaring fra barneverntjenesten. 

Rune Lium

Rune Lium, cand.jur.1997. Master i konfliktmegling, Universitetet i København, 2010. Arbeider i dag som LO advokat. Møterett for Høyesterett i 2002. Driver også egen virksomhet som konfliktmekler. Har tidligere jobbet 11 år som tingrettsdommer i Sør-Trøndelag tingrett. Ansvarlig for undervisningsopplegg og opplæring av nemndsledere og sakkyndige i samtaleprosess. 

Silje Sveum

Silje Sveum er styreleder og erfaringskonsulent i Landsforeningen for barnevernsbarn. LFB er en medlems- og interesseorganisasjon som jobber for å bedre barn og unges rettigheter i møte med barnevernet, samt for å endre stereotype holdninger til barnevernet og barnevernsbarn. Silje er en erfaren og engasjert erfaringskonsulent som bidrar aktivt inn i organisasjonens arbeid, blant annet gjennom sin rolle som nestleder i Bufdirs Brukerråd for barnevern.

Sjur Skjævesland

Sjur Skjævesland er nemndsleder i fylkesnemnda i Innlandet. Han har tidligere arbeidet som underdirektør ved Ila fengsel, advokat og dommerfullmektig/kst. dommer. Skjævesland er fylkesleder i Innlandet Venstre og er medlem av landsstyret i Venstre. Han har hatt en rekke styreverv, og har særlig engasjert seg i menneskerettslige spørsmål, bl.a. som tidligere nestleder i Oslo-avdelingen av Amnesty International og i menneskerettighetsutvalget i Mellomkirkelig råd. 

Program

Fra tvang til avtale på barnevernrettens område. Samtaleprosess i fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker

 

 

 

 

09:15-09:30 VelkommenDirektør Pernille Pettersen Smith og daglig leder Torstein Røed
09:30-10:00 Samtaleprosess for dummiesLO-advokat Rune Lium
10:00-10:15Pause 
10:15-11:00 Samtaleprosess som brobygger. Samtalens betydning for samarbeid og forståelseBarnevernleder i Kvinnherad kommune Randi Pedersen, Landsforeningen for barnevernsbarn Silje Sveum og Organisasjon for barnevernsforeldre Merethe Løland. Moderator: Nemndsleder Sjur Skjævesland
11:00-11:15 Pause 
11:15-12:00 Kan samtaleprosess bidra til kulturforståelse, og ivaretas hensynet til det flerkulturelle samfunnet?Førsteamanuensis ph.d. globale studier Memory Jayne Tembo-Pankuku, barne- og ungdomspsykiater ph.d. Aina B. Vaage. Moderator: Nemndsleder Merete Akerø-Kasongo
12:00-13:00 Lunsj 
13:00-13:30 Advokatrollen i samtaleprosessAdvokat Marit Lillevik Bårdsen, Bergen kommune
Advokat Odd Arild Helland, Advokatene Lea, Haavik, Helland & Falkeid
13:30-14:15 Samtaleprosess i et konfliktperspektiv, barneperspektiv og rettsikkerhetsperspektiv – 3 innlegg og debattProfessor dr. juris Camilla Bernt om konfliktperspektivet, 15 minutter
Advokat Mette Yvonne Larsen om rettssikkerhetsperspektivet, 15 minutter
Psykologspesialist Bodil Solheim om barneperspektivet, 15 minutter
14:15-14:30Pause 
14:30-15:15 Debatt om suksesskriterier og fallgruver i samtaleprosessenProfessor Camilla Bernt, psykologspesialist Bodil Solheim og advokat Mette Yvonne Larsen. Moderator: Rune Lium.
15:15-15:30Pause 
15:30-16:15 Er samtaleprosess det samme som mekling? Betydningen av faglighet for meklerrollen Solfrid Mykland Fjell, jordskiftedommer, Ph.d.