Om konferansen

Temaet i år er gjenforening av barn og foreldre etter omsorgsovertakelse. På dag 2 vil flere sentrale fagpersoner holde innlegg om hva som har skjedd på vårt rettsfelt siden Strand Lobben dommen i 2019. Konferansen avsluttes med paneldebatt. På denne måten fortsetter vi tematikken fra i fjor, hvor vi på vår heldigitale konferanse behandlet samvær etter omsorgsovertakelse. Temaene henger uløselig sammen, ettersom et av formålene med samvær skal være å tilrettelegge for gjenforening av foreldre og barn. Hvorvidt et barn skal tilbakeføres til sine foreldre, etter å ha bodd en periode i fosterhjem eller institusjon, beror imidlertid på en vurdering av mange kryssende hensyn. Vi håper at innleggene vil kaste lys over disse ulike hensynene, og ser frem til å høre perspektivene til forskerne, tilknytningspsykologien, praksisfeltet og selvsagt også barna.

Vi vil i år gjennomføre en hybridkonferanse, som betyr at vi streamer konferansen, samtidig som vi har folk i salen. Vi håper denne kombinasjonsløsningen gir publikum den nødvendige fleksibiliteten. 

Presentasjoner

Pernille Pettersen Smith

Professor Kirsten Sandberg, UiO

Fostermor og generalsekretær i Norsk Forsterhjemsforening Tone Granaas

Refleksjoner rundt gjenforeningsformålet og den rettsutviklingen vi nå opplever, sett fra et fosterhjemsperspektiv
 

Stig Torsteinson, psykologspesialist og leder av Tilknytningspsykologene

Professor dr.juris Karl Harald Søvig, UiB

Anders Henriksen, divisjonsdirektør, Bufdir

Foredragsholdere

Anders Henriksen

Henriksen er i dag divisjonsdirektør i Bufdir, etter å ha hatt ansvar for barnevernsretten i direktoratet som seksjonssjef og avdelingsdirektør siden 2015. Forut for dette har Henriksen prosedert barnevernssaker for Oslo kommune i 7 år

Berit Jacobsen

Jacobsen har bachelor i barnevern (1999) og videreutdanning i barnevernledelse (NTNU). Hun har tidligere arbeidet som miljøterapeut i USA, samt barnevernkonsulent og teamleder i forskjellige barneverntjenester. Jacobsen har vært virksomhetsleder i Oppegård kommune (2014-2019), og ble i januar 2020 virksomhetsleder i Nordre Follo kommune. 

Christian Børge Sørensen

Sørensen er 1.amanuensis ved Universitetet i Stavanger. Han har tidligere arbeidet flere år som nemndsleder ved fylkesnemnda i Rogaland. Sørensen var utvalgsleder for barnevernlovutvalget, og skrev utredningen Barnevern o menneskerettigheter, som ligger som vedlegg 4 til NOU 2016:16. Sørensen er en mye brukt foredragsholder om barnevern- og menneskerettslige tema, og har skrevet flere artikler innen rettsfeltet. 

Ingrid Lauvås

Lauvås er utdannet jurist ved UiB. Hun er partner i advokatfirmaet Elden AS, og har tidligere arbeidet som advokat i Eurojuris Haugesund. Hun er forfatter innen barnerett for Universitetsforlaget. Lauvås har vært medlem av advokatforeningens lovutvalg for velferdsrett, og er i dag leder av lovutvalget for barnevernrett. Lauvås er også medlem av fagutvalget for barnerett i Juristenes Utdanningssenter. Hun er medlem av det regjeringsoppnevnte utvalget som skal gjennomgå og vurdere tiltak for å styrke kvalitet og rettssikkerhet i barnevernet. Ingrid Lauvås har omfattende erfaring innen prosedyre, barnerett og strafferett. 

Karl Harald Søvig

Professor ved Universitetet i Bergen siden 2009 og dekan ved det juridiske fakultet. Er også medlem i regjeringens barnevernutvalg, som skal gjennomgå rettsikkerheten og kvaliteten i barnevernet. Ble dr. juris i 2005 på avhandlingen Tvang overfor rusmiddelavhengige. Har tidligere jobbet som konstituert tingrettsdommer, lagdommer og fylkesnemndsleder. Jobber særlig med bruk av tvang i velferdsretten, både overfor mennesker med rusmiddelavhengighet, psykiatriske pasienter og i barnevernet. Han har skrevet en rekke artikler og bokkapitler innenfor barnevernsfeltet. Har vært medlem av redaksjonsrådet for Tidsskrift for familierett, arverett og barnevernrettslige spørsmål siden 2003.

Kirsten Sandberg

Kirsten Sandberg er professor ved Institutt for offentlig rett ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Forskningsområdene til Sandberg er knyttet opp mot barnerett. Hun var instituttleder ved Institutt for offentlig rett 2005-2009 og senere prodekan for undervisning ved Det juridiske fakultet i en periode.

I 2016 ble Sandberg utnevnt til æresdoktor ved Lunds universitet.

Sandberg var konstituert dommer i Norges Høyesterett i perioden 15. november 2010 til 20. februar 2011.

Hun ble i 2011 valgt til medlem av FNs komité for barns rettigheter og ledet denne 2013-2015. Hun ble siden gjenvalgt som medlem for 2015-2019. 

Kjersti Sandanger

Sandanger har bachelor i barnevern (2002 Stavanger) og videreutdanning i barnevernledelse (NTNU) og barnevernfaglig veiledning (Stavanger). Hun har også studert samfunnsfag med kulturforvaltning. Hun har tidligere arbeidet som barnevernkonsulent i Finnøy kommune, og har «gått gradene» i Sola kommune, fra barnevernkonsulent i 2007 og frem til hun ble ansatt som barnevernleder i 2016. 

Marit Skivenes

Marit Skivenes har siden august 2012 vært ansatt som professor ved Institutt for Administrasjon og organisasjonsvitenskap, og er professor II ved Institutt for sosialfag og vernepleie ved Høgskulen på Vestlandet. Hun fullførte sin doktorgrad i statsvitenskap ved UiB i 2002. I etterkant tilbrakte hun to år som forsker ved forskningsinsitituttet Fafo i Oslo, og deretter tre år som forsker og leder av Senter for barnevernstudier (UiB). Senere jobbet hun som førsteamanuensis og professor i tre år ved avdeling for sosialt arbeid ved Høgskolen i Bergen. Skivenes har også vært tilknyttet LOS-senteret/Uni Rokkansenteret som forsker. Professor Skivenes er direktør for Centre for Research on Discretion and Paternalism.

Marit Skivenes har nylig mottatt svært prestisjefylte toppstipendet Consolidator Grant fra Det europeiske forskningsråd Consolidator for prosjektet DISCRETION. Marit Skivenes og Katrin Kriz ble i 2016 tildelt ISW prisen for beste artikkel publisert i 2015 med artikkelen Challenges for marginalized minority parents in different welfare systems: Child welfare workers’ perspectives.

Marit Skivenes er nylig oppnevnt som leder for regjeringens barnevernutvalg, som skal gjennomgå rettsikkerheten og kvaliteten i barnevernet. 

Mathias Lia Nordmoen

Nordmoen er utdannet jurist, og har tidligere arbeidet som konsulent i Barnevernavdelingen i BFD og som advokat i advokatfirmaet Hjort med barnevern og barnerett. Nordmoen foreleser ved både universiteter og høyskoler, og er nå ansatt som seniorrådgiver hos Barneombudet. Han er en hyppig brukt fordragsholder, og har blant annet vært benyttet av JUS og psykologforeningen. Nordmoen er spesielt opptatt av hvordan barn og unges egne synspunkter og erfaringer kan og bør brukes for å skape et best mulig barnevern i Norge. Hva er egentlig god brukermedvirkning? I tillegg har han jobbet mye med EMD-sakene og hvordan barnets beste skal forstås i lys av avveiningene som er trukket opp av EMD og HR de senere år.

Rikke Arnesen

Arnesen er utdannet jurist i 2011, og fikk sin advokatbevilling 2014. Hun har jobbet med barnevernssaker siden 2012. Er spesielt opptatt av riktig hjelp til rett tid, menneskerettigheter og forståelsen av det biologiske prinsipp, samt hvilke krav som må stilles til det offentlige apparatet i en tilbakeføringsprosess. Opptatt av krysningen mellom fagfeltene psykologi, medisin, sosialt arbeid, jus og ‘sunt bondevett’.

Arnesen var prosessfullmektig i den siste saken som førte til domfellelse mot Norge i EMD (M.L. mot Norge fra 22.12.20). Tar utelukkende saker for privat part og har ført saker for samtlige fylkesnemnder i landet. Hatt flere saker for behandling i EMD. Arnesen holder lavterskel foredrag for jusstudenter om barnerett og menneskerettigheter, samt innføring i barnevern for fullmektiger. Hun grunnla stiftelsen WayBack – livet etter soning, og Jussgruppen WayBack under studiet (2008/09). Arnesen har vært medlem i kretsstyret for advokatforeningen i Vestland krets fra 2013 til dags dato.

 

Sjur Skjævesland

Sjur Skjævesland er nemndsleder i fylkesnemnda i Innlandet. Han har tidligere arbeidet som underdirektør ved Ila fengsel, advokat og dommerfullmektig/kst. dommer. Skjævesland er fylkesleder i Innlandet Venstre og er medlem av landsstyret i Venstre. Han har hatt en rekke styreverv, og har særlig engasjert seg i menneskerettslige spørsmål, bl.a. som tidligere nestleder i Oslo-avdelingen av Amnesty International og i menneskerettighetsutvalget i Mellomkirkelig råd. 

Stig Torsteinson

Stig Torsteinson, er psykologspesialist og fagbokforfatter. Han har lang erfaring fra arbeid i spesialisthelsetjenesten og arbeid for barneverntjenesten og som sakkyndig. Stig har sittet i regjeringsoppnevnte utvalg og er særlig opptatt av tilknytningsbaserte intervensjonsformer. I dag er han leder for Tilknytningpsykologene, og er en mye brukt foredragsholder. Hans siste bok har han skrevet sammen med  Ida Brandtzæg og Lars Smith og heter Barn og Relasjonsbrudd, bind 1 Makrospearasjoner og bind 2 Mikroseparasjoner ( 2019).

Tone Granaas

Tone Granaas har utdannelse innen økonomi, personalutvikling og ledelse. Hun er terapeutisk veileder og er sertifisert coach. Hun har i dag stillingen som generalsekretær i Norsk Fosterhjemsforening. Hun har tidligere vært bl.a. generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund og direktør i SAS Human Resources. Granaas har en rekke styreverv. 

Program

Torsdag 25. november 2021. Gjenforening av foreldre og barn etter omsorgsovertakelse

09:15 - 09:30VelkommenDirektør Pernille Pettersen Smith og daglig leder Torstein Røed
09:30 - 10:15Fra barnets beste til gjenforening som overordnet mål for barnevernstiltak etter omsorgsovertakelse?1.amanuensis UiS Christian Børge Sørensen
10:15 - 10:30Pause 
10:30 - 11:15Dilemmaer i barnevernretten etter dommene i EMD Professor Kirsten Sandberg, UiO
11:15 - 11:30Pause 
11:30 - 12:15Vilkårene for tilbakeføring, jf. bvl § 4-21 – fra Adele Johansen til Strand LobbenAdvokat Ingrid Lauvås
12:15 - 13:15Lunsj 
13:15 - 14:00Gjenforening og samvær – hva er viktig for barna?Forandringsfabrikken
14:00 - 14:15Pause 
14:15 - 15:00Gjør vi det vi kan, for hvem? Barneverntjenestens egne betraktninger rundt gjenforeningsmålsettingenBarnevernlederne Kjersti Sandanger, Sola og Berit Jacobsen, Ytre Follo
15:00 -15:15Pause 
15:15 - 15:45
Refleksjoner rundt gjenforeningsformålet og den rettsutviklingen vi nå opplever, sett fra et fosterhjemsperspektiv
Fostermor og generalsekretær i Norsk Forsterhjemsforening Tone Granaas 
15:45 - 16:00Pause 
16:00 - 16:45Tilknytningsperspektiver på gjenforeningStig Torsteinson, psykologspesialist og leder av Tilknytningspsykologene
19:00MiddagScandic Bergen

Fredag 26. november 202. To år etter Strand Lobben-dommen. Har norsk barnevern tatt konsekvensene av dommene i EMD? Debattinnlegg og paneldebatt.

09:00 - 09:45Saker mot Norge for Den europeiske menneskerettighetsdomstolenProfessor dr. juris Karl Harald Søvig, UiB
09:45 - 10:00Pause 
10:00 - 10:302 år etter Strand Lobben-dommen. Hva har skjedd?Anders Henriksen, divisjonsdirektør, Bufdir
10:30 - 11:002 år etter Strand Lobben-dommen. Hva har skjedd?Advokat Rikke Arnesen
11:00 - 11:302 år etter Strand Lobben-dommen. Hva har skjedd?Professor Marit Skivenes
11:30 - 12:002 år etter Strand Lobben-dommen. Hva har skjedd?Barneombudet v/seniorrådgiver og jurist Mathias Lia Nordmoen
12:00 - 13:00Lunsj 
13:00 - 15:00Paneldebatt - Moderator Sjur SkjæveslandDeltakere:
Professor Karl Harald Søvig
Professor Kirsten Sandberg
Divisjonsdirektør Anders Henriksen
Professor Marit Skivenes
Advokat Rikke Arnesen
Barnevernsjef Berit Jacobsen
Advokat Ingrid Lauvås
Fagsjef for fylkesnemndene Ingrid Johansen
Barneombudet v/seniorrådgiver og jurist Mathias Lia Nordmoen
15:00 - 15:15Avslutning