1. Innledning

Retningslinjen beskriver hovedtrekkene i fremgangsmåten for valg av fagkyndige i den enkelte sak. For å sikre notoritet om fremgangsmåten ved nemndas valg av fagkyndige i den enkelte sak, skal det utarbeides lokale rutinebeskrivelser i tråd med denne retningslinjen. Rutinen skal beskrive arbeidsoppgavene som er knyttet til valg av fagkyndig og hvem som har ansvaret for å utføre de ulike oppgavene.

2. Barneverns- og helsenemndas fagkyndige utvalg

Hver nemnd har et utvalg av fagkyndige oppnevnt av Sentralenheten, jf. barnevernsloven § 7-2. Den fagkyndige er oppnevnt til å avgjøre saker etter barnevernsloven og helse- og omsorgstjenesteloven.
Vilkårene for å bli oppnevnt som fagkyndig er fastsatt i Retningslinjer for oppnevning av fagkyndige i perioden 2021-2024. Alle oppnevnte fagkyndige er vurdert til å være kvalifiserte til å inneha vervet som fagkyndige medlemmer av nemnda. Nemnda har ikke anledning til å bare bruke enkelte faggrupper eller enkelte fagkyndige i sakene. Den fagkyndige er oppnevnt til utvalget for nemnda i det fylket der han eller hun bor. Har den fagkyndige samtykket til det, vil han eller hun også kunne motta forespørsler om saker fra andre nemnder. Ved valg av fagkyndig i den enkelte sak, skal nemnda som hovedregel benytte fagkyndige som er bosatt innenfor nemndas geografiske område.


 

3. Tilfeldighetsprinsippet

Valg av fagkyndige i den enkelte sak skal i utgangspunktet skje etter tilfeldighetsprinsippet. Det innebærer at den fagkyndige skal trekkes blant fagkyndige medlemmer som har den aktuelle type kompetanse og fagkyndighet som saken krever. Når det oppnevnes et nytt fagkyndig medlem i utvalget, kan det gjøres unntak fra tilfeldighetsprinsippet, slik at det nye fagkyndige raskt får opparbeidet seg erfaring med arbeidet i nemnda.

4. Behov for særlig kompetanse

Nemndleder opplyser om saken krever særlig kompetanse i forkontrollen. Det er ikke i strid med tilfeldighetsprinsippet at en bestemt faggruppe får tilbud om oppdraget i den enkelte sak. 
Noen saker krever en særlig fagkyndighet. Tilfeldighetsprinsippet tilsier da at den fagkyndige trekkes blant en gruppe av fagkyndige medlemmer som har den spesielle type kompetanse som saken krever. Utvalget av hvem som gis tilbudet skal så langt det er mulig være minimum fem. Unntaksvis kan færre spørres, men aldri mindre enn to. Alternativt kan forespørsel sendes til hele utvalget og det trekkes blant de fagkyndige som har meldt seg med den aktuelle kompetansen.

5. Bruk av fagkyndig utenfor nemndas utvalg

Hvis det ikke er mulig å skaffe fagkyndige fra Barneverns- og helsenemndas utvalg eller nemnda mangler etterspurt kompetanse, kan det brukes fagkyndige med bosted utenfor nemndas geografiske område.

Flere fagkyndige har samtykket til å ta saker i andre nemnder. På intranettet er det publisert en oversikt over alle fagkyndige, hvilken erfaring og kompetanse de har og om de har samtykket til å ta saker i andre nemnder enn den de tilhører geografisk.

Daglig leder skal underrettes når nemnda benytter fagkyndige utenfor nemndas eget utvalg.

6. Habilitet

Når nemnda sender ut tilbud om oppdrag som fagkyndig på e-post, opplyses det hvilken kommune som er offentlig part i saken. Samtidig minnes det om at den fagkyndige ikke kan ta oppdrag dersom hun eller han enten tidligere har hatt, har eller skal påbegynne et oppdrag for kommunen.
Etter at den fagkyndige er trukket, må saksbehandler avklare om den fagkyndige har eventuelle bånd til private parter og øvrige aktører i saken, så som vitner og nemndleder. Er saksbehandler i tvil om den fagkyndiges habilitet, tas det opp med nemndleder.

7. Egenerklæring

For å sikre relevant informasjon av betydning for vurdering av den fagkyndiges habilitet, skal den fagkyndige også fylle ut et egenerklæringsskjema. Skjemaet sendes per e-post til den som er valgt.
Den fagkyndige skal returnere egenerklæringen elektronisk til nemnda så snart som mulig og senest innen én uke.
Når egenerklæringsskjema mottas, registreres det i ProSak som arkivverdig dokument. Nemndleder foretar deretter kontroll av den fagkyndiges habilitet.